P(l)akkende getuigenis.

De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. Ook wij, Digital for Youth, zijn diep geraakt door beelden uit het oorlogsgebied, maar ook door de vluchtelingenstroom die het teweeg heeft gebracht. Zo zouden er naar schatting 10.000 gevluchte Oekraïense kinderen zich in België bevinden en ook zij hebben recht op kwalitatief onderwijs.

Dat dacht ook de Oekraïense Onderwijsminister toen hij bij aanvang van de oorlog het online leerplatform terug activeerde. Tijdens de corona-lockdown was dit platform namelijk in het leven geroepen, zodat de kinderen online les konden volgen. Met deze heractivatie konden de kinderen waar ook ter wereld blijven genieten van kwalitatief onderwijs, moest de bevolking op de vlucht slaan. Een geniale zet!

Samen staan we sterk

Met dit in het achterhoofd werd Oksana Senyczak, als vrijwilliger met Oekraïense roots, gecontacteerd door de Oekraïense ambassade. Zij heeft namelijk goede contacten met de Oekraïense gemeenschap in Antwerpen en fungeert zo als spilfiguur in een interessante joint-venture tussen Vluchtenlingenwerk Vlaanderen en Antwerp International School (AIS).

Oksana bereikt via verschillende kanalen enorm veel schoolplichtige kinderen. AIS-directeur Andreas Koini bleef niet bij de pakken zitten en stelde meteen verschillende klaslokalen ter beschikking. Tot slot kwam Veronique De Clerck van Vluchtelingenwerk Vlaanderen bij ons om laptops te vragen. Als drijvende kracht achter deze samenwerking vroegen we haar even naar een reactie op deze samenwerking: “Het is ongelooflijk wat we in zo’n korte tijd hebben gerealiseerd. We kenden elkaar niet, maar zijn elkaar gewoon tegengekomen en werken fantastisch goed samen.”

Snelle verbondenheid

Om de leerachterstand te beperken, werden de laptops met spoed geleverd. Er was echter één klein probleempje: in Oekraïne gebruikt men een andere toetsenbordindeling. Daarom lieten we stickers maken die eender welk toetsenbord omtoveren naar het Cyrillisch schrift. Sylvie en Sanne brachten persoonlijk deze stickers naar Antwerpen. Een ideaal moment om even kennis te maken met de kinderen. En uiteraard ook het team wat dit moois mogelijk maakt.

Kinderen met verschillende leeftijden zitten samen in een klaslokaal, maar dankzij de bijgeleverde headsets kunnen ze toch individueel hun online lessen volgen. Ondersteuning krijgen ze van leerkrachten, die eveneens hun land ontvlucht zijn. Ze begeleiden de kinderen dag in dag uit, maar geven tussendoor ook Engelse les. Communicatie met niet-Oekraïners is voor de meeste kinderen niet evident. De kinderen zijn niet alleen verbonden met de online lessen: ze zijn ook solidair voor elkaar.

Zo was het schitterend om te zien hoe ze elkaar helpen, zoals met het kleven van de stickers.

De integratie van de Oekraïense klassen op school verliep ook perfect. Logisch ook voor een school met 14 verschillende nationaliteiten onder de studenten en maar liefst 29 onder de leerkrachten.

Samenhorigheid is dan ook een stokpaardje van de school. Directeur Andreas Koini verwoordde het als: “De solidariteit met de Oekraïense bevolking is enorm groot in het AIS: donaties van kleding, gratis goederen in een zelfgemaakte supermarkt,… Er werd zelfs een loopwedstrijd georganiseerd die 4000 euro opleverde.”

Als afsluiter van dit interessante bezoek kregen we de vraag voor extra laptops. Deze zullen we dan ook met veel plezier leveren. Inclusief stickers 🙂