Link in de Kabel.

Digital for Youth kon een kijkje gaan nemen bij de werking van ‘Link in de Kabel’. Deze Leuvense organisatie maakt al meer dan 20 jaar kinderen en jongeren digitaal vaardig en weerbaar. 

Corona, iedereen heeft er een mening over. Maar over één ding is men het zeker eens: het virus maakte de digitale kloof heel zichtbaar. Online les volgen werd de nieuwe norm en dat werd zeer moeilijk voor vele gezinnen.

 

Afgelopen jaar steunden we 86 projecten met in totaal 3.852 laptops. Geweldig, niet? Maar dit succesverhaal had ook voor ons een wrange nasmaak: door de corona-maatregelen konden we geen enkel van deze projecten een bezoekje brengen.

Laten we Link gaan doen.

Gelukkig hebben we onze vrijheid teruggekregen en konden we een kijkje gaan nemen bij de werking van ‘Link in de Kabel’. Deze Leuvense organisatie maakt al meer dan 20 jaar kinderen en jongeren digitaal vaardig en weerbaar. Hiervoor hebben ze een zeer uitgebreid aanbod: van drones besturen tot bewegende robots maken met Lego-blokken. Maar wij focussen ons uiteraard op alles aangaande laptops. In het verleden kregen ze al 30 laptops, maar daar doen we er volgende maand 40 extra bij.

8d4f19_9be0084ca6034943b9aec2d16e575190_mv2

Het mooiste ding.

Link in de Kabel was te gast bij de Kettebende, de jongerenwerking van Wilsele-Dorp en we troffen hier niks dan super-enthousiaste 8- en 9-jarigen aan. Begeleider Bert Van Bael legde gedurende 5 minuten op een speelse manier de werking uit van co-spaces.io: een digitale leeromgeving waar kinderen snel en gemakkelijk hun eigen geanimeerde 3D-wereld mee kunnen creëren. Een half uur later waren we al getuige van de ongeremde creativiteit van deze kinderen. Sterker nog, de 8-jarige Adeyan riep doorheen de zaal: “Dit is het mooiste ding, dat ik ooit gemaakt heb!” Ik kan je verzekeren dat zowel Bert als wij begonnen te zweven met deze woorden.

Een bredere kijk.

Het aanbod van Link in de Kabel is zeer breed, maar ook dit showmoment kadert ook binnen een groter geheel. Deze sessie was namelijk een teaser voor een weeksessie die later dit jaar zal plaats vinden. De kinderen zullen dan een volledig verhaal uitwerken in hun eigen digitale wereld, en om eerlijk te zijn kunnen wij al niet wachten om deze resultaten te zien. Dit gevoel troffen we ook aan bij Kettebende-begeleidster Jasmien Jossart. Als we polste naar haar ervaringen met Link in de Kabel kregen we niets dan lovende woorden. Sterker nog, ze zei: “Ze openen de kijk van kinderen op wat er allemaal kan met laptops.”

Kortom het is logisch dat we Link in de Kabel steunen en blijven steunen. Op een creatieve manier verkleinen zij mee de digitale kloof en brengen ze hun passie over. En wie weet zit er een nieuwe ‘Walt Disney’ onder deze kinderen.