Sint Gregorius

Digital for Youth doneerde recent laptops aan het KOC Sint-Gregorius, dat zo vriendelijk was om ons uit te nodigen voor een rondleiding. Op die manier konden we met onze eigen ogen zien waar de laptops terecht zijn gekomen en hoe ze gebruikt worden.

Het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Sint-Gregorius (KOC) in Gentbrugge bij Gent ondersteunt kinderen en jongeren met een beperking in hun groei naar volwassenheid. Ze krijgen op de campus aangepast onderwijs. Ook jongeren die uit een moeilijke situatie komen, worden geholpen. Ze kunnen op het KOC verblijven en krijgen alle ondersteuning die ze nodig hebben.

Veel meer dan een school

Er is op Sint-Gregorius een multifunctioneel centrum, een lagere school en een secundaire school. Het KOC werkt dan ook nauw samen met het Buitengewoon Basisonderwijs, het Buitengewoon Secundair Onderwijs en andere instellingen.

Maar het Sint-Gregorius is veel meer dan een school. De campus doet denken aan een heus dorp. Er is een bakkerij waar leerlingen hun eerste stappen als bakkersgast kunnen zetten. In de schrijnwerkerij maken de jongeren prachtige creaties met hout. In de pottenbakkerij wordt een beroep gedaan op hun creativiteit en behendigheid, terwijl in de keuken de lekkerste gerechten op tafel worden getoverd.

Klaar voor de arbeidsmarkt

‘We willen onze oudere jongeren klaarstomen voor de arbeidsmarkt’, zegt Patrick Jonckheere. ‘We merken dat jongeren hun smartphone gebruiken wanneer er geen laptop voorhanden is. Dat is niet evident als je werk zoekt of solliciteert. Wij leren hen werken met digitale agenda’s, planningen maken, met elkaar communiceren…’

Daarnaast leren de jongeren in het KOC ook solliciteren, aankopen doen, bankzaken regelen… en volgen ze afstandsonderwijs. Die digitale vaardigheden zijn belangrijk, want de communicatie maakt het mogelijk voor begeleiders om ook op afstand hulp aan te bieden.

‘We zien dat telefoneren vaak een te hoge drempel is voor onze jongeren. Voor kinderen met autisme is het bijvoorbeeld niet altijd evident om een vraag onmiddellijk te beantwoorden’, zegt Jonckheere. ‘Maar als ze de kans krijgen om na te denken en schriftelijk te antwoorden verlaagt dat voor hen de drempel om hulp te zoeken.’

De laptops die we met Digital for Youth konden schenken maken daarbij een wezenlijk verschil voor de jongeren.

Laptops van topkwaliteit

‘De laptops die wij van Digital for Youth ontvingen worden dan ook heel intensief gebruikt. Dat ze van topkwaliteit zijn, wordt hier dag na dag bewezen. Het is een schenking waar we echt waarde uit halen en die het verschil maakt voor onze jongeren.’

Het was fijn dat we dat tijdens de rondleiding met onze eigen ogen konden vaststellen. Na een gezellige en vooral interessante namiddag namen we afscheid van de mensen en jongeren van Sint-Gregorius. Dat deden we met heerlijke en gezonde koekjes die de jongeren zelf bakten. Uiteraard opgediend in zelfgemaakt kommetjes.

Unsplash