VBO roept massaal op tot laptopdonaties.

Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vraagt om laptops te schenken.

Onlangs vroegen we het VBO om onze activiteiten te steunen en onze organisatie te promoten. Pieter Timmermans was meteen gewonnen voor het idee. En wij waren dankbaar: dankzij een videoboodschap helpt het VBO ons zoveel mogelijk bedrijven in België te bereiken met de oproep om afgeschreven IT-materiaal te doneren.

Het is onvoorstelbaar dat niet alle jongeren in België toegang hebben tot een computer, om te exploreren en te leren wanneer zij dat willen. Daarom moeten we ons tot het topniveau van de bedrijfswereld richten: bedrijfsleiders kunnen en durven hun nek uitsteken om meer kansen te creëren voor onze jeugd. Dat aantal moet gewoon omhoog.

 

We maken heel wat veronderstellingen wanneer het gaat om jongeren en digitale vaardigheden.

  • Jongere kinderen komen op lagereschoolleeftijd vanzelf in aanraking met IT.
  • Kinderen en jongeren krijgen informatica in het humaniora waardoor zij de juiste vaardigheden ontwikkelen.
  • Jongeren vinden eenvoudig hun weg in digitale toepassingen.
  • Jongeren zijn vergroeid met hun smartphone.
  • Ze hebben digitale vaardigheden onder de knie en zijn ‘mee’ op digitaal vlak.

Die assumpties zijn fout of gaan alleszins niet op voor elk kind of elke jongere. De realiteit toont dat 46% van onze Belgische jeugd beperkte digitale vaardigheden heeft. Dat komt door een gebrek aan materiaal (computer of laptop) en kennis.

 

Het is onze maatschappelijke plicht om de jeugd alle kansen te geven en hen te betrekken in de niet te stoppen digitalisering. We zijn het hen dus ook verplicht om in het nodige materiaal te voorzien.

Luister naar de oproep van Pieter Timmermans en schenk ons vooral uw afgeschreven computers. Samen maken we jongeren onafhankelijk en klaar voor de toekomst, want die is digitaal.