Ariane.

Digital for Youth doneert 100 laptops aan Oekraïense kinderen die met hun gezinnen worden opgevangen in Ariane, het transitcentrum voor Oekraïense vluchtelingen dat Rode Kruis-Vlaanderen uitbaat in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Zo kunnen de kinderen hun schooljaar starten en online les volgen, mede dankzij de ondersteuning van Rode Kruis-Vlaanderen.

Sinds midden maart 2022 worden Oekraïense vluchtelingen die in ons land aankomen tijdelijk opgevangen in het transitcentrum Ariane in Sint-Lambrechts-Woluwe. Vandaag telt het transitcentrum ongeveer 650 bewoners, waarvan bijna 200 kinderen.

 

Zo lang de vluchtelingen in het transitcentrum verblijven – en velen onder hen zitten er al langer dan een maand – betekent het dat ze nog geen permanente verblijfplaats bij een gemeente toegewezen kregen.

 

En om diezelfde reden hebben de kinderen in Ariane ook moeilijk toegang tot het Belgische onderwijssysteem. De enige voorlopige oplossing die ze dus hebben, is online lessen in het Oekraïens volgen, die sommige Oekraïense scholen nog voorzien.

Toegang tot IT materiaal is cruciaal

Maar niet elk kind in het transitcentrum heeft hiervoor een laptop ter beschikking, integendeel: er zijn maar enkelingen die hun eigen IT materiaal hebben.

Precies daarom klopte Rode Kruis-Vlaanderen aan bij Digital For Youth: een vzw die strijdt voor de digitale inclusie van alle kinderen en jongeren in België. “Ook de Oekraïense vluchtelingen zijn nu onze verantwoordelijkheid”, aldus de vzw.

Daarom zette Digital For Youth een actie op om projecten en organisaties te ondersteunen die zich inzetten voor de vluchtelingen in België.

Zo werden er nu maar liefst 100 laptops aan het transitcentrum Ariane gedoneerd. En daarmee kunnen de Oekraïense kinderen vanaf deze week dus volop online les volgen.

“Dit is alleen maar mogelijk geweest dankzij de vele bedrijven die de laatste maanden hun afgeschreven IT materiaal hebben gedoneerd aan ons”, legt Digital for Youth uit. “Een veilig, nuttig en maatschappelijk relevant tweede leven geven aan tweedehands laptops, dat is onze missie.

Ieder bedrijf die dus nog afgeschreven laptops in bezit heeft, mag ons altijd contacteren, want jullie donaties maken écht het verschil.”