Jongeren leren programmeren

CoderDojo

Met gratis workshops maakt CoderDojo Belgium kinderen en jongeren warm voor programmeren en wil hen zo voorbereiden op de digitale samenleving van morgen. Om de instapdrempel zo laag mogelijk te houden, doet het een beroep op refurbished laptops van Digital for Youth.

CoderDojo Belgium is een non-profitbeweging die deel uitmaakt van de internationale CoderDojo Foundation en gratis codeerworkshops organiseert voor kinderen en jongeren van 7 tot 18 jaar. Daarnaast ondersteunt CoderDojo Belgium de community van intussen 130 lokale codeerclubs (dojo’s) over heel België. Het zorgt ook voor de nodige omkadering voor die dojo’s en faciliteert de onderlinge communicatie

 

Refurbished laptops

‘We doen dat omdat het belangrijk is om jongeren voor te bereiden op de digitale samenleving van morgen’, zegt Rosemarijn Dumont, project manager bij CoderDojo Belgium. ‘Er zijn vandaag al veel jobs in IT die niet ingevuld geraken omdat er te weinig digitaal talent is. De vraag naar digitale skills zal bovendien enkel toenemen in de toekomst.’ En daar wil CoderDojo Belgium dus een antwoord op bieden.

De workshops die CoderDojo Belgium organiseert, zijn gratis. Op die manier willen ze alle jongeren de kans geven om hun digitale skills te ontwikkelen. ‘Wij vragen onze kinderen wel om zelf een laptop mee te brengen, maar we merken dat dat niet evident is. Vaak komen ze met de laptop van mama of papa, maar het gebeurt ook dat er in het gezin geen laptop is. Daarom proberen we bij elke dojo een vijftal laptops te voorzien’, aldus Rosemarijn.

Daarvoor rekent CoderDojo Belgium op Digital for Youth. ‘Wij verzamelen oude laptops in onze community en brengen die binnen bij Digital for Youth. Tegelijk bezorgen zij ons refurbished laptops voor onze dojo’s.’ Dat is volgens Rosemarijn meteen ook de grote meerwaarde van de samenwerking met Digital for Youth: ‘We bereiken nu meer kinderen omdat de drempel van het eigen materiaal wegvalt. Zonder Digital for Youth zou het voor heel wat kinderen niet mogelijk zijn om deel te nemen.’

CoderDojo4All

Met het project Coderdojo4All wil CoderDojo Belgium haar werking graag aan een breder publiek bekend maken. Specifiek doen ze binnen dit project extra inspanningen om kwetsbare en kansarme kinderen te bereiken. Daarvoor zal het natuurlijk nog meer laptops nodig hebben.

Programmeerles

Wil je ook doneren?

We kunnen alle steun gebruiken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Geen zorgen, wij doen niet aan spam. Je krijgt maximaal 1 keer per maand een update. Wij vertellen met plezier van wie we steun krijgen en in welke projecten deze laptops hergebruikt worden. Echte verhalen uit de Digital for Youth community dus!